Vaatteiden kierrätys – anna vaatteillesi uusi elämä

Makia vaatteiden hoito-ohjeet

Viime vuosina moni on alkanut kiinnittää entistä tarkempaa huomiota hiilijalanjälkeensä ja elämäntapansa kestävyyttä ympäristön kannalta. Eikä suotta – meillä on vain yksi maapallo ja sen upea luonto, josta on syytä pitää huolta. On kaikkien etu, että meillä on elinvoimainen ja turvallinen ympäristö, jossa toteuttaa itseämme ja tehdä rakastamiamme asioita.

Mutta entä kun suosikkivaatteesi alkaa pikkuhiljaa kulumaan puhki? Tai sille valkoiselle kaulupaidalle ilmestyi tahra, joka ei lukuisista yrityksistä huolimatta lähde pois? Toisinaan myös muuten käyttökelpoinen vaate jää pieneksi tai ei enää sovi tyyliisi.

Vaatteiden kierrätys aiheuttaa monelle päänvaivaa, mutta onneksi se ei lopulta ole kovin monimutkaista. Mikäli haluat minimoida käytöstä poistuneiden vaatteidesi hiilijalanjäljen, jatka lukemista – me kerromme, miten kierrätät vaatteesi ympäristöä kunnioittaen!

Korjaa

Vaikka moni asia on nykyään paremmin kuin ennen, joskus on hyvä katsoa taaksepäin ja ottaa mallia isovanhemmistamme, joiden aikana vaatteiden käyttöikää pidennettiin vuosikausilla niitä ahkerasti korjaamalla.

Esimerkiksi irronneen napin ompelet paikalleen käden käänteessä ja reikien paikkaamiseen löytyy nykyään monenlaisia apukeinoja. Pienet reiät saat kurottua umpeen pelkän langan ja neulan avulla, isommat reiät voit puolestaan paikata ommeltavilla tai liimattavilla paikoilla, joita löytyy useassa eri värissä ja tyylissä. Siististi ommeltu paikka voi myös olla tyylikeino, joka piristää vanhan vaatteen ilmettä!

Jos vanhat vaatteet kyllästyttävät, tuunaamalla ne muuttuvat kuin uusiksi! Vanhat farkut lyhentyvät helposti trendikkäiksi farkkushortseiksi ja pitkähihainen vaate muuttuu sutjakasti t-paidaksi tai topiksi.

Uusiokäytä

Mikäli vaate ei enää ole käyttökelpoinen, voi sen kangasta uusiokäyttää muihin tarkoituksiin.

Jos jaksat nähdä hieman vaivaa, voit ommella vanhoista vaatteista esimerkiksi kukkaroita tai tyynynpäällisiä. Kauniista kuosista syntyy myös persoonallinen taulu, kun kankaan kiristää taulun taustalevyn päälle.

Vaatteista voi myös leikellä siivousliinoja, jotka on käytön jälkeen helppo heittää pesukoneeseen ja käyttää uudelleen. Etenkin puuvilla toimii erinomaisesti rättinä. Vanha fleecetakki puolestaan muuttuu helposti mikrokuituliinaa vastaavaksi pölyrätiksi.

Myy tai lahjoita

Jos vaate on siisti ja ehjä, mutta ei esimerkiksi enää sovi tyyliisi tai istu päällesi, voit myydä tai lahjoittaa sen. Vaatteiden myyntiin on nykyään useita eri kanavia: niin mobiilisovelluksia, verkkoalustoja, second hand -liikkeitä ja perinteisiä kirpputoreja.

Halutessasi voit myös lahjoittaa vaatteita ja tehdä samalla hyvää. Esimerkiksi Hopelle voit lahjoittaa hyväkuntoisia vaatteita, jotka välitetään eteenpäin pienituloisille Suomessa. Myös monet muut hyväntekeväisyysjärjestöt, kuten Fida, UFF ja Punainen Risti ottavat vastaan vaatteita.

Siistit, ehjät ja hyväkuntoiset vaatteet päätyvät hyväntekeväisyysjärjestöissä useimmiten jälleenmyytäväksi joko Suomessa tai ulkomailla. Myyntituotoilla rahoitetaan järjestön toimintaa sekä usein myös erilaisia avustuskohteita. Osa vaatteista saatetaan myös lahjoittaa avustuskohteisiin. Mikäli vaate ei ole enää myyntikelpoinen, mutta se on kuitenkin puhdas, vaatteen raaka- aineet uusiokäytetään uusiin tekstiileihin. Vaatteet voidaan kierrättää myös esimerkiksi autoteollisuuden käyttöön tai eristeiksi.

Myös eläinsuojeluyhdistyksille voi lahjoittaa tekstiilejä. Hyväkuntoisia vaatteita voit toimittaa eläinsuojeluyhdistyksille kirpputorilla myytäväksi, jolloin myyntituotot menevät eläinsuojelun hyväksi. Useat eläinsuojeluyhdistykset ottavat vastaan myös kulahtaneita pyyhkeitä ja lakanoita eläinten käyttöön.

Energia- tai sekajäte

Jos vaate on täysin riekaleina, likainen, märkä tai homeessa, sen paikka on energia- tai sekäjäte. Myös käytetyt alusvaatteet kuuluvat roskiin. Energia- tai sekajätteeseen heitetyt vaatteet muutetaan energiaksi.

Usein ajatellaan, että pahin synti on heittää vaate roskakoriin, mutta toisinaan se on ainut oikea paikka vanhalle vaatteelle. Käyttökelvottoman vaatteen kuljettaminen ja käsittely kuluttaa täysin turhaan resursseja, kun loppusijoituspaikka on joka tapauksessa sama.

Laadukas ja kestävä vaate on ympäristöteko parhaimmillaan

Aukialta löydät vain tunnettujen, laadukkaiden brändien vaatteet ja asusteet. Useat edustamistamme brändeistä panostavat tänä päivänä vahvasti kestävään vaatetuotantoon: tutustu esimerkiksi Makian tai Knowledge Cotton Apparellin vastuullisesti tuotettuihin aarteisiin, joista useat on valmistettu kierrätysmateriaaleista.

Toisinaan laadukas vaate saattaa maksaa merkittävästi enemmän, kuin vastaava vaate jossain muussa liikkeessä. Laadukas ja kestävä vaate on kuitenkin ympäristöteko parhaimmillaan: mitä pidempi vaatteen käyttöikä on, sitä pienempi on sen hiilijalanjälki.

Laadukas vaate myös maksaa itsensä nopeasti takaisin, kun esimerkiksi nyppyyntynyttä neulepaitaa ei tarvitse vaihtaa uuteen joka vuosi, vaan sama, laadukas neule lämmittää vuodesta toiseen lähes uudenveroisena.

Pyrimme myös tarjoamaan mahdollisimman tarkat tuotetiedot jokaiselle tuotteellemme sekä selkeän koko-oppaan, jotta löytäisit mahdollisimman helposti juuri sinun tyyliisi sopivat ja sinulle täydellisesti istuvat tuotteet, jotka ilahduttavat sinua pitkään.

Jos vaate ei kuitenkaan istu tai muuten miellytä, sinulla on aina 14 päivän vaihto- ja palautusoikeus tuotteen postista noutamisesta lukien. Tarjoamme maksuttoman vaihdon ja palautuksen Suomessa sekä rajatuissa EU-maissa.

Tutustu valikoimaamme ja löydä täydennä vaatekaappisi aikaa ja katseita kestävillä klassikoilla sekä tyyliisi sopivilla laadukkailla ikisuosikeilla!