Vaatteiden koko-opas: näin valitset oikeat vaatekoot

Eri vaatemerkkien vaatteiden mitoitukset ja kokotaulukot vaihtelevat – toisinaan hyvinkin paljon. Yhden valmistajan yläosista sopiva koko voi olla S-koko ja toisen valmistajan yläosista puolestaan L-koko istuu täydellisesti. Joskus vaihtelua esiintyy myös saman valmistajan eri tuotteiden välillä.

Olemme koonneet sinulle pienen vaatteiden koko-oppaan, jonka avulla löydät sopivat vaatekoot helpommin ja vältät hutiostokset!

Kokotaulukko on nettishoppailijan paras ystävä

Parhaiten oikea koko löytyy, kun vertaat vartalosi mittoja valmistajan omaan kokotaulukkoon, mutta myös yleisestä vaatteiden kokotaulukosta saat jo suuren avun. 

Vaatekoot ilmoitetaan eri maissa eri yksiköillä. Kokotaulukoissa näitä eri muotoja vertaillaan keskenään, jotta sinun on helppo valita esimerkiksi Iso-Britannian numerokokojen joukosta suomalaista kirjainvaatekokoasi vastaava koko. 

Lisäksi kokotaulukoihin on kirjattu senttimetreinä vaatteen mitat, kuten rinnanympäryksen mitta, vyötärönympäryksen mitta tai lahkeen mitta. Näin sinun on helppo tarkistaa mittanauhan avulla, onko kyseinen vaatekoko sinulle todennäköisesti sopiva.

Kokotaulukon löydät jokaiselta tuotesivultamme.

Näin mittaat vaatekokosi oikein

Pituus: Pituus mitataan jalkapohjasta pään korkeimpaan kohtaan. Seiso suorana paljain varpain ja jalat yhdessä.

Rinnanympärys: Rinnanympärys mitataan rinnan korkeimmalta kohdalta. Seiso ryhdikkäästi, kädet vartalon vieressä. Pidä mittanauha suorassa linjassa.

Rinnanympärys rinnan alta: Mittaa rinnan alta, kylkiluiden ympäriltä. Seiso ryhdikkäästi, kädet vartalon vieressä. Pidä mittanauha suorassa linjassa.

Vyötärönympärys: Vyötärönympärys mitataan kylkiluiden alapuolelta ja lantioluiden yläpuolelta. Seiso suorassa ja pidä maha rentona ja luonnollisena.

Lantionympärys: Mittaa lantionympärys takapuolen leveimmästä kohdasta. Muista seistä suorassa. 

Lahkeen sisäpituus: Seiso suorassa, jalat hieman erillään toisistaan. Pituus mitataan haaravälistä ja jalkapohjaan. 

Kaulan ympärysmitta: Ympärysmitta mitataan aataminomenan alapuolelta, kaularangan seitsemännen nikaman kohdalta. Nikama on niskan korkein kohta, kun laittaa leuan rintaan.

Hihan pituus: Mitataan kaulasta ranteeseen. Seiso suorassa, kädet rennosti vartalon sivuilla. 

Tarkastele vaatekoon lisäksi myös vaatteen muita ominaisuuksia

Valmistajien lisäksi sopivat vaatekoot voivat vaihdella myös vaatteen mallista tai materiaalista riippuen. 

Tietyt materiaalit ovat vähemmän joustavia ja lähtökohtaisesti napakampia, jolloin hieman suurempi koko voi istua paremmin. Joustavasta materiaalista valmistettu voi puolestaan sopia hyvin myös pienemmässä koossa.

Myös leikkauksella on väliä: tyköistuvassa vaateessa sopivan koon valinta on tarkempaa, kun puolestaan väljästi leikatuissa malleissa puolestaan pienempi koko voi näyttää jopa normaalia kokoasi paremmalta ylläsi.

Älä siis valitse aina tottumuksesta vanhaa, tuttua vaatekokoa, vaan tarkastele vaatteen materiaalia ja leikkausta sekä pohdi, miltä vaate näyttää ylläsi. Vaatekoko on vain numero, joten esimerkiksi normaalia suuremman koon valintaa ei kannata suotta jännittää.

Jos valitsemasi vaatekoko ei kuitenkaan huolellisesta tarkastelusta huolimatta ollut sopiva, ei hätää – tarjoamme 14 päivän maksuttoman* vaihto- ja palautusoikeuden kaikille käyttämättömille** tuotteille!


* Maksuton palautus Suomessa ja rajatuissa EU-maissa.
** Voit sovittaa tuotetta lyhyesti samalla tavoin kuten myymälän sovituskopissa. Mikäli jostain syystä tuote palautetaan meille niin että hintalaput on irroitettu tai tuote ei ole muuten kunnoltaan täyteen hintaan myytävissä, joudumme mahdollisesti palauttamaan tuotteen sinulle takaisin.